Występowanie – Peru, parę hektarów na wysokości ok. 1200-1800 m.n.p.m. w górach Cordillera de Conor. Gatunek endemiczny.
Długość życia – jak u większości straszyków, zależnie od warunków, maksymalna to ok. rok, przeciętna 8-10 miesięcy.
Pokarm – ligustr, bez. Moje próby przestawiania na jeżynę nie powiodły się, jednak znane mi są przypadki udanego przestawienia (osobniki mniejsze, problemy z rozmnażaniem).
Rozmnażanie – płciowe, samiec większość dorosłego życia spędza na plecach partnerki złączony odwłokami (patrz zdjęcie)
Temperatura – 20 - 25*C, czyli pokojowa starczy, jednak w terrarium pełniącym role ozdobną można zamontować odpowiednio zabezpieczoną żarówkę o małej mocy lub świetlówkę.
Wilgotność – wystrzegajmy się spryskiwacza. Włożenie mokrego pokarmu raz na tydzień starczy. Owady padają i maja kłopoty z wylinkami przy nadmiernej wilgotności.
Rozmiar i wygląd:
Samica – ok.6 - 8 cm, czarna, w dotyku podobna do zamszu. Czułki ok. 3,5 cm. Charakterystyczna cecha są czerwone, odbijające się od czarnego tułowia małe skrzydełka. Nie posiada zdolności lotu.
Samiec – do 5 cm, czarny, w dotyku podobna do zamszu. Czułki ok. 3,5 cm. Drobniejszy od samicy. Charakterystyczna cecha są czerwone, odbijające się od czarnego tułowia małe skrzydełka. Nie posiada zdolności lotu.
Młode – początkowo brązowe, po pierwszej wylince już czarne.
Jaja i ich inkubacja – samica zaczyna składać jaja ok. 1 – 1,5 miesiąca po ostatniej wylince. Jaja rozrzuca chaotycznie po podłożu. Jaja są owalne, ciemno brązowe, ok. 2,5 mm. Jaja najlepiej wyjąć z terrarium i przełożyć do inkubatora którym może być pojemnik plastikowy po sałatce, pojemnik na mocz itp., mający wyłożone na spodzie chusteczki lub włókno kokosowe (ja używam pierwszego wariantu). Pryskamy bardzo rzadko (ja pryskałem co 2 tygodnie). Po 3-4 miesiącach powinny nam się ukazać larwy.
Terrarium:
Rozmiar - terrarium 20x20x20cm powinno zapewnić komfort 3-4 parom. Jako terrarium możemy użyć akwarium przykrytego siatką, pojemnika plastikowego typu faunbox czy nawet 5l. Butelki ściętej u góry i przykrytej siatką. Oczywiście młode nie potrzebują tak dużego terrarium i doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju pojemniki plastikowe.
Podłoże - możemy użyć praktycznie wszystkiego : ręczników/chusteczek papierowych, drewienek bukowych, chipsów kokosowych, włókna kokosowego, torfu czy też żwirku.
Wystrój – jak zwykle podstawą wystroju jest słoiczek z gałązkami rośliny żywicielskiej. Oprócz tego można wsadzić grubsze gałązki, korę czy korzenie.
Trudność w hodowli – są bardzo dobrym straszykiem zarówno dla początkujących jak i
zaawansowanych hodowców.
Dostępność i cena – jak na straszyka odkrytego zaledwie 5 lat temu (wtedy zagrożonego wyginięciem) jest bardzo łatwa. Cena także przystępna, od pary złotych za larwę do parunastu za dorosła parę.
Uwagi – straszyk ten broni się wydzielając drażniący spray powodujący kichanie/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum