Są fajne i dla ptaszników do wielkości jakiś 2cm ciałka były by dobre ale jak je stosować
-Kabel grzewczy odpada u pająków gdyż się zakopują jak mają za gorąco wiec się usmażą
-Mata grzewcza to prawie to samo czyli tez tez odpada na wstępie
-A na żarówkę nie ma miejsca w malutkim mini terra
Tak wiec wpadłem na genialny pomysł zrobienia terra pod terra głupie ale rozsądne
Ponieważ mini terra są w wielkościach od 5x5 do 10x10 ja by zrobić terra z żarówką i drzwiczkami takimi żeby można było spokojnie operować mini terra
To można by było zaoszczędzić na prądzie
A także dogrzać pająki wiec sposobem jest zrobienie terra:
Mniej więcej 25x30x50cm (wysxdłxszer)
Z drzwiczkami z przodu o wielości co najmniej 15cm i weszło by tam 8 mini terra 10x10 a 5x5 koło 30
Wiec było by wtedy sensowne kupowanie takich mini terra
Ale minusem, był by brak regulacji temperatury w mini terra
Chyba ze żarówka była by z jednej strony tylko, a nie centralnie
Wtedy im dalej od światła tym chłodniej
A przewiduje żarówkę koło 15 - 25w co wy myślicie o tym pomyśle
do pająków stosuje małe faunboxy / pojemniki plastikowe
w małych szklanych terra mam zwierzaki różne - modliszki,młode płaczki, ogrzewam je kładąc na dużym terra pod świetlówka (w takim dużym regale). Jeśli chodzi o podgrzewanie to weź 2 szyby, rozciągnij na jednej z nich 15 W kabel, przykryj go folią alu i 2 szybę. włącz termostat na 25 i powinno być ok
Konrad znam to ale mam problem bo mam terra z wijami na terra od ptaszników i bardzo mocno paruje woda się skrapla a podłoże schnie i dlatego nie chce stosować tego sposobu z grzaniem podłoża od spodu bo wiem ze to u pająków się nie sprawdza bo tak straciłem albopilose 5 letnią wiekom samice:/ wiec osobiście nie polecam wręcz odradzam tego dla terra z średnią i dużą wilgotnością dla modliszek ok one mokro nie muszą mieć tylko ciepło ale nic innego:/
Faunaboxy nie są najlepsze - szybko wysychają - choć sam ich używam
Ja mam terra i pojemniki hodowlane w szafie przeszklonej
na razie z temperaturami nie było problemu
Niżej hłodniej wyżej cieplej
masz racje ale jeśli by trzymać faunsboxy w terra z podłożem w stylu prawie ja błoto to teoretycznie powinno to znaczne ograniczyć parowanie z racji już wysokiej wilgotności a a tego co wynika z moich obserwacji prób i błędów o kombinowania tez podnieść temperaturę i to jest mój jeden z trzech sposobów regulacji temperatury wysychania podłoża i wilgotności w teraz bez wymiany żarówki w terra i jakiś śmiesznych zraszaczy itp
a patrząc to jeden krok pociąga za sobą efekt ale o tym nie tu bo ja to doskonaliłem parę ładnych lat i jak ktoś zechce wiedzieć jaką ja mam na to tajemnice to proszę napisać na PW wtedy wytłumaczę wszystko co i jak. a wy macie jakieś swoje systemy na takie regulacje przy terra nie tam jakiś wielkich ale między 20x20 a 30x30??
pozdrawiam PająkLZR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum