Dla jasności - pisze o L.menavodi, nie u wszystkich wdówek wygląda to tak samo, menavodi rozmnożyłem więc o niej piszę.
Kopulacja:
Bezproblemowa. Wpuszczasz samca do najedzonej samicy i zostawiasz. Samice L.menavodi są dosyć tolerancyjne i rzadko zdarza się żeby samiec został szybko pożarty. Para może przebywać ze sobą nawet kilka dni. Przed kopulacją samiec "szarpie" pajęczynę samicy i czeka na odpowiedź. Jeśli samica nie wykonuje agresywnych ruchów podbiega do niej i kopulują. Kopulacja trwa ok. 15-30 minut. Później samiec ucieka.
Samica składa od kilku do kilkunastu kokonów, różnej wielkości. Moja złożyła już 9 Pierwszy kokon składa 2-3 tygodnie po kopulacji. W kokonie w zależności od wielkości miewałem od ok. 50 do ok. 200 wdówek.
Inkubacja kokonu :
a) zostawiasz kokon u samicy i nie obchodzi cie nic oprócz dobrych warunków u samicy, po jakimś czasie samica sama otwiera kokon (przynajmniej powinna, mi otworzyła). Jest jednak pewien minus takiej inkubacji - trzeba szukać maleńst wielkości szpilki po całym pojemniku
b) inkubacja w inkubatorze
Budowa inkubatora - na dno pudełka dajesz (wilgotne lub suche, zależu od sposobu) chusteczki, nad chusteczkami gaza (tak żeby się z nimi nie stykała) i na gazę kokon.
Pierwszy sposób inkubacji - Temp w pojemniku ok. 30-35*C, Po 2-3 tygodniach masz już nimfy (po następnych kilku dniach NII, i po następnych kilku L1). Pamiętaj że czym większa wilgotność tym wyższa temperatura. Pamiętaj też o wentylacji, czym lepsza tym mniejsza szansa na pleśń.
Drugi sposób - inkubacja w warunkach pokojowych, temp ok. 24*C, wilgotność 50 -60%. Jedynie czasami dajesz kilka kropli wody na chusteczki. Czas inkunbacji - ok. 6-7 tygodni.
Metoda dłuższa, jednak skuteczniejsza. Mniej jajeczek się psuje, mniejsza szansa na pleśń, większa przeżywalność młodych.
Kokon otwierasz jak ściemnieje, powinny być już tam wtedy co najmniej nimfy II.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum